Kan ik het aftrekken?
Is het herkenbaar? Je hebt iets op het oog - een nieuwe waterkoker, koptelefoon of verticale muis zodat je hopelijk ooit van die RSI afkomt - en dus struin je het internet af op zoek naar het beste product (read all the reviews!), vervolgens naar de goedkoopste aanbieder en als afsluiter doe je een poging om het te combineren met andere producten uit de webshop zodat de verzending gratis is. Nee? Just me?
Kan best, want ik kan me inderdaad nogal vastbijten in het besparen van geld. Mijn moeder zou zeggen ‘goed opgevoed’! OK, thanks mam. Want pfff wat kan dat uitzoeken een energie kosten. Maar het is niet altijd even 'onzinnig,' want dit doe ik dus ook voor mijn zakelijke uitgaven: uitzoeken wat aftrekbaar is, welke voorwaarden daar dan bij horen, hoe dat dan precies verwerkt moet worden in mijn boekhouding...
Natuurlijk, het aannemen van een boekhouder is wel zo handig (www.jakowe.nl, ik raad ze aan), maar ik snap dat dat niet voor alle freelancers een optie is. En alsnog is het heel handig om te weten wat wel of niet aftrekbaar is. Weet je of je tijdens je zakenlunch wel of niet voor dat derde glas champagne kunt gaan.
infographic van grijze gebieden
En dus besloot ik  mijn 'uitzoek kwaliteiten' (is dat een ding? Bij dezen is dat een ding) in te zetten voor the greater good. Daaruit ontstond Kan ik het aftrekken? -> een handig overzicht van alle (of in elk geval de meest voorkomende) uitgaven voor freelancers.
FYI: ik wilde aanvankelijk een waterdichte, 100%, alles omvattende infographic maken. Maar zelfs de belastingdienst weet de dingen niet altijd zeker. Dit werd mij medegedeeld door de zeer kritische boekhouders en accountants die op een boekhoudforum mijn allereerste opzet bekritiseerden. Dus ik neem het maar voor waar aan.
De Belastingdienst gaat uit van heel veel regels, maar in de grijzere gebieden komt het erop neer dat het logischerwijs een zakelijke uitgave moet zijn, en dat je dit dus moet kunnen aantonen en beargumenteren. Ze maken het dus niet leuker óf makkelijker. Maar dat kan aan mij liggen. En dit brengt mij bij de gouden regel die sowieso voor je hele boekhouding belangrijk is: bewaar alle bonnetjes, schrijf alle afspraken op in agenda, houd kilometerstanden bij, schrijf je uren duidelijk op en let verder goed op alle basisregels. Die hopelijk allemaal (laat het me weten als er iets belangrijks mist!) in deze infographic staan vermeld.
Feedback
Laat je het me weten als je iets onduidelijk vindt, er iets ontbreekt of iets niet helemaal klopt? Want laten we wel wezen: ik heb echt heel erg mijn best gedaan, maar er kan altijd een foutje insluipen. Laat dit dan ook meteen een disclaimer zijn: ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele 'fouten' die naar naar aanleiding van deze infographic worden gemaakt.
En ik ben ook geen boekhouder, dus vragen over wat precies wel en niet aftrekbaar is kan ik niet (goed) beantwoorden. Maar als je specifieke uitgaven in dit overzicht mist, dan doe ik graag mijn best om het aan te vullen.

Verstuur
Dankjewel voor je bericht! Ik reageer er zo snel mogelijk op.
___________________


Ik ben illustrator en grafisch ontwerper in Utrecht met een focus op (natuur)educatie. Mijn werk is laagdrempelig, vrolijk en kleurrijk. Benieuwd hoe we samen kunnen werken? Neem contact op via onderstaande opties.
Back to Top