_______________________
"Elke versterkt elk verhaal. Of het nu met uitnodigend beeld is, een grappig plot of gewoon een duidelijk plan; haar stijl en manier van werken maken je vrolijk. Elke is creatief en gestructureerd in één, een verteller en een aanpakker. Zij maakt goede ideeën graag concreet en doet dit het liefste in samenwerking met anderen. Waar veel ontwerpers vooral ontwerpen en anderen zich bezighouden met het grote geheel, slaat zij de brug. Dus ben je op zoek naar een fijne samenwerking en een toffe uitkomst? Dan weet je nu bij wie je wezen moet."
Marlijn Doedée
_____

CONTACT
Contact opnemen kan via het onderstaand formulier. Of per post natuurlijk. Dat kan dan naar 
Schaverijstraat 6
3534 AS Utrecht.
Meer informatie over mij en mijn werk vind je via onderstaande knoppen.

Stuur/Send
Dankjewel! Ik stuur je zo snel mogelijk een bericht terug. //Thanks! I check my mail very regularly and I will get back to you asap.
__________
Elke vertelt 
Geschreven door Marlijn Doedée

'Thee of koffie? En zullen we lekker buiten gaan zitten?' Als ik aan kom lopen staan de kopjes al klaar. Elke raapt haar spullen bijeen en we stommelen de deur uit, de gemeenschappelijke tuin in van haar werkplek in Utrecht. 'Ben je nou al bij die organisatie langs geweest die ik je getipt had? Doen hoor, zij hebben echt een mooie ruimte'.
Na een beetje gebabbel starten we onze meeting met het bespreken van de animatie die Elke voor mij aan het maken is. Dat ik haar vandaag als wederdienst zou interviewen, was ze in haar enthousiasme over het filmpje eigenlijk alweer vergeten. Onbaatzuchtig noem je dat. Meng dat met een flinke dosis doorzettingsvermogen en een gevoel voor humor van het droogste niveau en je hebt Elke in een notendop. Na vooral een hoop gegrinnik over de timing van alle bijgeluidjes in de animatie schakelen we om en gaan we eens goed zitten voor het interview. Elke noemt zichzelf Visuele Communicator.
Ik wil wel eens weten waar haar huidige werk allemaal mee begon.

Lekker buiten zitten. Mét katten. 

Gewoon dóén
'Gewoon overal 'ja' op zeggen', is Elkes motto. 'Daar kun je soms spijt van krijgen, maar meestal resulteert het in iets leuks.' Als ze minder open had gestaan voor nieuwe uitdagingen, dan waren haar werkzaamheden volgens haar nooit zo fijn geweest. Afwisseling heeft ze eenmaal nodig. Al toen Elke na de middelbare school een studie moest gaan kiezen, leek eigenlijk alles haar interessant: natuurkunde, archeologie en sociologie bijvoorbeeld, maar ook de kunstacademie behoorde toen al tot de opties. 
Uiteindelijk koos ze Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Waarom? 'Toeval eigenlijk.' Haar oma nam haar destijds mee naar een toneelstuk van Shakespeare, maar begreep zelf maar weinig van alle symboliek. 'Tot grote ergernis van de mensen om ons heen heb ik toen dat hele stuk aan m'n oma toegelicht. Ik had gevoel voor dramaturgie en kreeg ineens heel veel zin om daar meer over te leren.' Toen ze bijna klaar was met haar studie en ze een vriendin hielp bij haar aanmelding voor de kunstacademie ging het ook bij Elke weer kriebelen. 'Ik ben een vrij theoretisch aangelegd iemand, maar naast mijn interesse in bijvoorbeeld cultuur en organisatie wilde ik ook zelf weer dingen gaan maken. Ik heb toen dus snel nog een portfolio in elkaar gezet.'

De kracht van combinaties
Bij haar ouders thuis heeft ze nog een poppenhuis staan dat ze als kind heeft gebouwd, op schaal en afgewerkt tot in de kleinste details. En ook het tijdschrift dat ze voor haar broertje maakte als Sinterklaas surprise kan ze zich nog herinneren, met allerlei plaatjes, puzzels en grapjes. 'Dus ja, een liefde voor opmaak en typografie, maar ook voor werken in 3D heb ik altijd al gehad. Oh, en dat ik úúúren op dingen kan nerd'en totdat ze eindelijk helemaal kloppen.' 
Doolhof opgebouwd uit de letters DOOLHOF  -  1e jaar kunstacademie
​​​​​​​Al aan het begin van haar studie Grafisch Ontwerp op de Hanzehogeschool in Groningen wist ze dat ze het ontwerpen graag wilde combineren met haar aanleg voor organiseren. Daarnaast was ze door haar reis in Zuid-Afrika ook steeds op zoek naar wat precies haar bijdrage als ontwerper aan de wereld kon zijn. 'Zaten we daar op de academie mooie plaatjes te maken, terwijl sommige mensen niet eens genoeg te eten hebben.' Dit gevoel - en haar behoefte aan een stukje verdieping na haar universitaire studie -resulteerden onder andere in De Scherpe Ontwerper; een afstudeerproject over het nut van de grafisch ontwerper. Maar niet alleen voor haar studie maakte ze creaties waar ze nu nog steeds trots op is.

Het belang van een kopje koffie
'Er zijn van die dingen die heel onbenullig lijken op het moment dat je ermee bezig bent, maar die later ineens tot je belangrijkste werk gaan behoren.’  
Een voorbeeld daarvan is het vouwbare koffiekopje dat ze maakte tijdens haar zoektocht naar een geschikte stage. Na haar exchange in Australië kwam ze namelijk ontzettend gemotiveerd terug, terwijl de academie haar op dat moment maar weinig uitdaging bood. 'Ik verveelde me kapot en zocht een toffe plek voor mijn afstudeerstage. In een melige bui met een vriendin is het idee voor een sollicitatie ontstaan waarin ik zou uitleggen dat ik meer kon dan alleen koffie zetten. Dat is een tikkeltje uit de hand gelopen.' Elke vertelt dat ze dagen heeft besteed aan dat koffiekopje, dat je dus op kunt sturen, in elkaar kunt vouwen en daadwerkelijk vol kunt schenken. Compleet met uitleg en infographics. Wat in eerste instantie maar een gekke uitspatting leek, resulteerde later weer in een ander bakje koffie. Met Thijs Alberts, die haar combinatie van humor en design wel kon waarderen en haar daarom vroeg of ze samen met hem de Noord Design Award wilde organiseren. En zo geschiedde..

Anderen helpen
Anderen helpen, dat is wat Elke de meeste energie heeft gegeven tijdens het organiseren van de Noord Design Award. 'In het noorden is er een chronisch gebrek aan aandacht voor design en jonge ontwerpers, daarom moest die award er gewoon komen'. Ze vertelt dat het uitvoeren van hun ideeën uiteindelijk veel meer werk was dan zij en Thijs aanvankelijk hadden ingeschat, maar dat hun harde werken werd beloond op de dag dat ze al die gemotiveerde deelnemers bij elkaar zagen. Zo was één van de ontwerpers een jongen die zijn motivatie op school totaal was verloren en zich aan het einde van het traject helemaal enthousiast inschreef voor de kunstacademie. 'Ook al leverde de Design Award financieel niets op, ik was zo blij voor hem en trots op de manier waarop hij was gegroeid. Dat was eigenlijk de grootste verdienste.' 
Nog een voorbeeld van een project dat zich op een andere manier dan geld terugverdiende, is Elkes verhaal over Mousbah Moghrabi.  Tijdens haar honoursprogramma "Creatief Ondernemerschap" hielp ze hem met het fotograferen van de producten voor zijn start-up en het maken van een huisstijl. Het was een jaar later dat hij haar als bedankje uitnodigde  voor een startup weekend. Tijdens dat weekend werd door Elke en acht andere deelnemers de eerste fundering gelegd voor Omapost. 'Dus zo zie je maar'.


Het totaalpakket
Samen met Wilbert van de Kamp heeft Elke Omapost doorgezet. 'Het was in het begin zeker even zoeken, maar we vormen inmiddels een hecht team met vijf anderen en vullen elkaar heel goed aan.' Omapost is hun gezamenlijke kindje. Van het begin tot het eind hebben ze het ontwikkeld tot wat het nu is: een goed werkende en uitnodigende app waarmee ze de jonge online generatie met de oudere offline generatie willen verbinden. ​​​​​​​
In Omapost komt voor Elke eigenlijk alles samen. Ze mag werken voor een goede zaak; is betrokken bij organisatie van het project; en is verantwoordelijk voor de visuele weergave, waarin de uitleg over de app en het gebruiksgemak samenvloeien. Naast illustraties en infographics maakt Elke sinds kort ook animaties. 'Gewoon omdat dat een logische volgende stap was en ik het geweldig vind om te doen. Leuk is dat ik sinds kort via Omapost ook weer met 3D ontwerpen bezig ben. We hebben nu namelijk een webshop waar je dingen zoals fotostandaards kunt bestellen. Heel tof allemaal!' 
We ronden af met een rondleiding door de webshop. De trap af dus, de kelder in, waar Elke een hoek heeft ingericht met rekken. Plastic bakken met de producten, uitleg, enveloppen, en niet te vergeten inpakmateriaal. Heerlijk vindt ze het als er wat besteld wordt, dan kan ze hopseflops weer iemand blij maken met.. een gezellig totaalpakket!
Back to Top